Lakóházak, otthonok tűzvédelme

A különböző vállalkozásoknak, társasházaknak, szervezeteknek számos teendője akad a tűzvédelem terén, amiket elsősorban a különböző jogszabályok szabályoznak és a tűzvédelmi hatóságok ellenőriznek.
Az otthonunk (lakásunk, házunk, garázsunk, stb.) tűzvédelméről azonban kevés szó esik, pedig a tűz elleni védekezés otthon kezdődik, ezek ismerete mindenki számára hasznos.

A tűz keletkezése


A tűzesetek legnagyobb része elektromos berendezések meghibásodásából, konyhai tevékenységből, dohányzásból, vagy gyújtogatásból ered, ritkább esetben más olyan otthoni tevékenységből, ami tűzveszélyes lehet (pl. grillezés, csillagszórózás).
Egy lakásban keletkező tűz kezdeti szakasza mindössze 2-3 percig tart, ekkor az még könnyedén eloltható egy tűzoltó készülék segítségével vagy más módszerrel, azonban ezután a tűz terjedése felgyorsul.

A tűz jelzése


A tűz jelzése minden állampolgárnak kötelessége. Ha tüzet észlelünk, azt hangos kiáltással jelezhetjük a szomszédoknak, családtagoknak. Egyes lakóházakban tűzjelző rendszer is van kiépítve, ilyenkor a kézi jelzésadón keresztül is lehet tűzjelzést indítani.
Fontos, hogy minden esetben értesíteni kell a tűzoltóságot, még akkor is, ha a tüzet esetleg sikeresen eloltottuk, a hatóság majd dönt arról, hogy szükséges-e kimenni ellenőrizni a helyszíenen az eloltott tüzet, az bizonyos esetekben újra begyulladhat.

A tűz oltása


A tűz oltásánál néhány fontos alapszabályt minden esetben be kell tartani.
A tűz oltásába csak akkor szabad belekezdeni, ha biztonságos helyzetben vagyunk, el tudunk menekülni a helyszínről biztonságosan és használni is tudjuk azt az eszközt, például tűzoltó készüléket, amivel oltani próbálunk. Minden más esetben azonnal el kell hagyni az épületet és biztonságos távolságban várni a tűzoltóságot.

Elektromos berendezést és olajok tüzeit vízzel oltani szigorúan tilos!
Élőlényt tűzoltó készülékkel oltani szigorúan tilos!


A tűz oltására a leghatékonyabb eszköz a porral oltó tűzoltó készülék. A tűzoltó készülékek típusairól részletesebben termékeink között lehet olvasni. A porral oltó készülék a legszélesebb körben, szilárd anyagok (papír, bútorok, stb.), folyékony anyagok (olaj, benzin, stb.), és gázok tüzeinek, vagy elektromos berendezések tüzeinek oltásához is használhatók. A tűzoltó készülék működtetése egyszerű, a következő lépésekből áll:
1. El kell távolítani a biztosító szeget.
2. A szóró csövet a tűzre kell irányítani, 1-1,5 méterre a tűztől
3. A marokszelepet le kell nyomni
4. A készüléket szakaszosan kell működtetni

A tűzoltó készülék használatának lépései

A szakaszos működtetés azt jelenti, hogy a marokszelepet nem tartjuk folyamatosan nyomva, hanem kis szünetekkel nyomkodjuk, kívülről befelé haladva oltjuk a tüzet.
Ha a tüzet sikerül eloltani, de marad még oltóanyag a tartályban, akkor azt is fújjuk rá az éghető anyagra egészen közelről, hogy így megakadályozzuk a visszagyulladást.

Használat után a tűzoltó készüléket minden esetben szakcéggel szükséges töltetni / javíttatni, még ha marad is benne oltó anyag, a hajtógáz a szelep megnyitása után kiszökik, így további oltásra töltés és hitelesítés nélkül nem alkalmas.

Menekülés


Ha a tűz oltásában nem tudunk részt venni, vagy azt biztonságosan nem tudjuk végrehajtani, minden esetben késlekedés nélkül el kell hagyni az épületet és kellő távolságban várni a tűzoltók utasítását.
Menekülés során liftet használni tilos, az épületet a lépcsőházon keresztül a legrövidebb úton hagyjuk el.
Az ajtókat csukjuk be magunk után, ezzel is akadályozni tudjuk a tűz tovább terjedését, azonban arra figyeljünk, hogy ne zárjuk be kulccsal az ajtót. A tűzoltóság mindenképpen bemegy: kilinccsel, vagy baltával.

Ha tüzet észlelünk egy csukott ajtó mögött, oda soha, semmi esetre se nyissunk be, mivel a tűz hirtelen oxigént kap és berobbanhat, ez életveszélyes.

Amennyiben bent rekedünk a tűz mögött és nem tudunk menekülni, csukjuk be az ajtókat és ruhával, rongyokkal tömjük be a réseket is pl. az ajtó alatt, hogy megakadályozzuk a füst bejutását. Ha van rá lehetőség nyissunk ablakot és szellőztessünk és telefonon kérjünk segítséget egy családtagtól vagy szomszédtól, illetve a tűzoltóságtól.
A tűzoltó készülék használatának lépései

Tűz esetén a füst először a helyiségek felső részét foglalja el és fokozatosan tölti ki a teret. A forró füstgázok alatt lehajolva, vagy kúszva biztonságosan el lehet hagyni a füsttel teli helyiséget.
A tűzoltó készülék használatának lépései

Tűzmegelőzés


Csokorba gyűjtöttünk néhány hasznos tanácsot a tűz megelőzése érdekében, melyeket mindig szem előtt kell tartani:
 • Hibás, sérült elektromos berendezést nem szabad használni
 • Nyílt lángot, égő dohánymenüt felügyelet nélkül hagyni nem szabad
 • Soha ne dobjunk égő gyufát vagy dohányneműt a szemetesbe
 • Gázpalackot ne tároljunk zárt térben
 • Tűzgyújtó eszközt vagy tűzveszélyes anyagot mindig úgy helyezzünk el, hogy ahhoz gyermekek ne férjenek hozzá
 • Villamos főzőlapot, kávéfőzőt, kenyérpirítót hőszigetelő lapon és az éghető anyagoktól (pl. papírtól) olyan távolságban helyezzük el, hogy a keletkező hőtől ne keletkezhessen tűz
 • Csak kifogástalan állapotú tüzelő- és fűtő berendezést használjunk
 • Elektromos hőfejlesztő berendezéseket felügyelet nélkül soha ne működtessünk
 • A szétfolyó, szivárgó tűzveszélyes anyagot haladéktalanul itassuk fel, a helyiséget szellőztessük ki.
 • Soha ne hagyjunk felügyelet nélkül a tűzhelyen ételt főzés közben

 • Végül pedig ha módunkban áll, gondoskodjunk a tűzvédelemről tűzoltó készülékkel, vagy más tűzvédelmi eszközzel.

  Kérdése van a termékeinkkel, vagy az otthoni tűzvédelemmel kapcsolatban?
  Lépjen velünk kapcsolatba!