Az új Országos Tűzvédelmi Szabályzatról
I. rész: Kitekintés új OTSZ-re

2020. január 22-én lép hatályba az új OTSZ (Országos Tűzvédelmi Szabályzat), melyről a Magyar Közlöny 2019. Július 26-i számában megjelent Országos Tűzvédelmi Szabályzat módosításáról szóló 30/2019. (VII. 26.) számú BM rendelet rendelkezik. Az új rendelet számos módosítást, pontosítást, ésszerűsítést tartalmaz a hatósági és tűzvédelmi szakemberek visszajelzései alapján. A változások elsősorban szakmaiak és az Európai Uniós jogharmonizációt segítik.

A rendeletben több, mint 35 meglévő fogalmat pontosítottak, ezen felül 10 új fontos fogalom is meghatározásra került, többek között a robbanásveszélyes tér, illetve a tűzveszélyességi fokozat fogalma. Ezek az új fogalmak megkönnyítik a rendelet értelmezését, alkalmazását.

Talán az egyik legjelentősebb módosítás azonban a tűzveszélyességi osztályba sorolás szabályaiban történt. A jogalkotók a hazai szakmai és jogi normákat igyekeztek összhangba hozni az Európai Uniós veszélyességi kategóriákkal. Ez a módosítás végig visszaköszön a rendelet szabályaiban, ugyanis számos bekezdés igényelt fogalmi pontosítást az új tűzveszélyességi osztályba sorolással összhangban még akkor is, ha egyébként a szabályokban jelentős módosítás nem történt.

A robbanás elleni védelem hangsúlyozottabban jelenik meg a rendelet mósodításának köszönhetően mind a létesítési, mind a használati szabályokban. További jelentős módosítások találhatók a tűzterjedés elleni védelem szabályaiban, az ipari rendeltetés követelményrendszerében, a beépített tűzjelző és tűzoltó berendezések szabályozásában és számos pontosítás és egyszerűsítés található a használatra vonatkozó speciális szabályokban, valamint a rendelet mellékleteiben.

Cikksorozatunkban ezeket a változásokat vesszük végig részletesen elsősorban a használati szabályokra fókuszálva. Először áttekintjük az alapvető fogalom-meghatározások pontosításait, valamint a szabályozásba újonnan bekerült fogalmakat, részletesen kitérünk az Európai Uniós CLP rendelettel harmonizált új tűzveszélyességi osztályok szabályaira, majd ezután a legfontosabb használati szabályok változásait vesszük végig.

Kérdése van az új OTSZ szabályaival kapcsolatban?
Lépjen velünk kapcsolatba!

Az OTSZ változásai: A régi és új szabályok egységes szerkezetbe foglalva