Az új Országos Tűzvédelmi Szabályzatról
XVI. rész: Dohányzás, nyílt láng, gyújtóforrás használata

Az Országos Tűzvédelmi Szabályzat korábbi „Dohányzás” fejezetét a januári módosítással kibővítették, és az már nem csak a dohányzás, hanem a nyílt láng és gyújtóforrás használatát is tartalmazza.

A 187. § (1) kimondja, hogy tilos olyan helyre tenni vagy ott eldobni égő dohányneműt, gyufát vagy egyéb gyújtóforrást, ahol az tüzet, vagy robbanást okozhat.

A (2) és (3) bekezdés szabályait több ponton is módosították olyan módon, hogy ezzel szigorították a dohányzásra és nyílt láng használatára vonatkozó szabályokat. Mindkét bekezdésben frissítették az anyagok tűzveszélyességi osztályát, robbanásveszélyes helyett fokozottan tűz- vagy robbanásveszélyes osztályba tartozó anyagokról van szó e két passzusban.

A korábbi szabályozás szerint dohányozni nem szabadott olyan helyiségben vagy szabadtéren, ahol ilyen anyagot előállítanak, tárolnak vagy feldolgoznak, illetve a dohányzási tilalmat biztonsági jellel kellett jelölni. A módosítás a dohányzás mellé bevezette a nyílt láng használatának tilalmát is, illetve kibővítette a felsorolást is. Nem csak tárolás vagy feldolgozás esetén, de használat esetén is érvényes a tiltó szabály, ami talán a leglényegesebb szigorítás. Hiszen ahol ilyen anyagot használnak, ott épp olyan nagy lehet a tűz vagy a berobbanás veszélye, mint raktározás, vagy előállítás során. Ugyanígy, nem csak a dohányzás, de pl. egy ártalmatlannak tűnő gyertya, vagy más nyílt láng használata is tüzet, illetve robbanást idézhet elő ott, ahol fokozottan tűz- és robbanásveszélyes anyaggal dolgoznak.

Az ilyen anyag gyártására, feldolgozására, vagy tárolására szolgáló helyiségbe vagy szabadtérre gyújtóeszközt illetve gyújtóforrást bevinni csak az alkalomszerű tűzveszélyes tevékenységre jogosító, írásban meghatározott feltételek alapján szabad.Kérdése van az új OTSZ szabályaival kapcsolatban?
Lépjen velünk kapcsolatba!

Az OTSZ változásai: A régi és új szabályok egységes szerkezetbe foglalva