Az új Országos Tűzvédelmi Szabályzatról
VIII. rész: Tűzoltási út, terület, közlekedési, menekülési és egyéb utak

Az új OTSZ tűzoltási utakról, közlekedési- és menekülési utakról szóló rövid fejezete jelentős változáson esett át és a változások értelmezéséhez nem árt ismerni a rendelet általános és különös használati szabályait, mivel egyes rendelkezések máshova kerültek át ebből a fejezetből.

A korábbi szabályozásban a 193. § (1) bekezdése részletesen kitért arra, hogy milyen szélességű utat kell biztosítani a különböző fajtájú és szélességű helyiségekben. Az új szabályozás nagyban egyszerűsítette ezt a terjedelmes bekezdést, és általánosságban kimondja, hogy a menekülési útvonalak átbocsátóképessége nem szűkíthető le a menekülést biztosító szélesség alá.

A (2) bekezdés kis mértékben változott csak, a létesítmény közlekedési, tűzoltási felvonulási útvonalait, területeit ezentúl az időjárási viszonyoktól függetlenül kell olyan állapotban tartani, hogy alkalmas legyen a tűzoltó gépjárművek közlekedésére és működtetésére. Ezen felül a vízszerzési helyekre vezető utat oltóanyag szerzési helyekre vezető útra módosították. Ezekkel a részlet módosításokkal kissé szigorodott ez a bekezdés.

A korábbi (3) bekezdést a használatra vonatkozó általános szabályok között kell keresnünk, a 179 . § (7) bekezdésében. A korábbi (4) bekezdés helyébe lépett az új (3) bekezdés, és jelentősen módosult. 400 m2 helyett 500 m2 lett az a határérték, ami fölött a 2,4 méteres szélességű közlekedési utat ki kell jelölni az üzemi helyiségekben és raktárhelyiségekben. A kivételeket bővítették a technológiai berendezések által határolt közlekedőkkel.

Az (5) bekezdést tulajdonképpen hatályon kívül helyezték, helyette az új (4) bekezdés rendelkezik a kiürítésre szolgáló ajtókról, és azok lezárhatóságáról.

A 194. § (1) bekezdését kis mértékben változtatták, pontosították. A menekülésre számításba vett közlekedő kifejezést menekülési útvonalra cserélték, a korábbi robbanásveszélyes és tűzveszélyes osztályt az új osztályokra (fokozottan tűz- és robbanásveszélyes és mérsékelten tűzveszélyes) cserélték. A jövőben ezek az anyagok nem csak nem helyezhetők el, de nem is tárolhatók az épületek menekülési útvonalain. Ezen kívül a kivételeket bővítették a helyiség rendeltetésével összefüggő tárgyakkal.

A (2) bekezdést hatályon kívül helyezték, és a füstmentes lépcsőházról szóló szabályokat a tárolás szabályai között kell keresnünk, a 190. § (4) bekezdésében. Maga a szabály egyébként nem változott, eszerint tűzgátló előtérben, füstmentes lépcsőházban és előtérben mindennemű tárolás tilos.

Az (5) bekezdést szintén hatályon kívül helyezték, mivel a kibővített (1) bekezdés tartalmazza az erre vonatkozó szabályt.Kérdése van az új OTSZ szabályaival kapcsolatban?
Lépjen velünk kapcsolatba!

Az OTSZ változásai: A régi és új szabályok egységes szerkezetbe foglalva