Az új Országos Tűzvédelmi Szabályzatról
XV. rész: Tűzveszélyes tevékenység

Az OTSZ állandó és alkalomszerű tűzveszélyes tevékenységet különböztet meg. Tűzveszélyes tevékenységet (bármilyet) tilos olyan helyen végezni, ahol az tüzet, vagy robbanást okozhat. Állandó jellegű tűzveszélyes tevékenység végzéséhez pedig erre a célra alkalmas, a tűzvédelmi követelményeknek megfelelő, kijelölt hely szükséges. Alkalomszerű tűzveszélyes tevékenységet pedig előzetesen írásban, a helyszín adottságainak ismeretében meghatározott feltételek alapján szabad csak végezni. Nem szükséges írásban meghatározni az alkalomszerű tűzveszélyes tevékenységet, amennyiben az saját tulajdonú létesítményben, épületben, vagy szabadtéren történik. Az erre vonatkozó feltételeknek tartalmazniuk kell a tevékenység időpontját, helyét, leírását, a munkavégző nevét és bizonyítvány számát (amennyiben a tevékenység szakvizsgához kötött); ezen felül a vonatkozó tűzvédelmi szabályokat és előírásokat. Ezekben az alapvető szabályokban az OTSZ módosítása során sincs változás, és ezek kiemelten fontosak, a tűzvédelmi szabályzatokban is szükséges rendelkezni róluk.

A 184. § (4) bekezdése kis mértékben változott. A munkát közvetlenül irányító személynek felelősséget rendel a jogszabály, amikor kimondja, hogy köteles ellenőrizni, hogy a munkát végző személynek a megfelelő tűzvédelmi szakvizsga bizonyítványa megvan-e, az érvényes-e, ha ez szükséges a munkavégzéshez. Ilyen tevékenység lehet például a hegesztés. Hiányosság esetén a munkavégzésre való utasítás nem adható ki, valamint az OTSZ módosítása alapján a tevékenység nem kezdhető meg.

A 185. § (1) bekezdését pontosították a jogalkotók. Jogszabályban meghatározott szakvizsga helyett a rendelet szövege tűzvédelmi szakvizsgához kötött tűzveszélyes tevékenységről rendelkezik, és kimondja, hogy ilyen szakvizsgához kötött tűzveszélyes tevékenységet csak érvényes tűzvédelmi szakvizsgával rendelkező személy végezhet, illetve egyéb, szakvizsgához nem kötött tűzveszélyes tevékenységet csak a tűzvédelmi szabályokra, előírásokra megfelelően kioktatott személy végezhet.

Tűzveszélyes környezetben végzett tűzveszélyes tevékenységhez felügyeletet is szükséges biztosítani, valamint a tevékenységhez a tűz oltására alkalmas tűzoltó felszerelést, készüléket is kötelező biztosítani.

A tűzveszélyes tevékenység befejezése után a munkát végzők a helyszínt tűzvédelmi szempontból kötelesek átvizsgálni, és minden olyan körülményt megszüntetni, ami tüzet okozhat. A helyszínt hivatalosan át kell adni, az átadás-átvétel időpontját pedig az engedélyen fel kell tüntetni és aláírással igazolni kell.

A 186. § első látásra kissé eltérő témájú szabálya kimondja, hogy a hőlégballon és hőléghajó kivételével a meleg levegő felhajtásán alapuló nyílt lánggal működő repülő szerkezet nem üzemeltethető. Rossz hír ez azok számára, akik a néhány évvel ezelőtt Európában is teret hódító mécsessel működő papír ballonokat szeretnék az égbe engedni, ugyanis az OTSZ ezen rendelkezése alapján ez tilos, és amennyiben tüzet okoz, úgy súlyos büntetési tételekkel kell számolni.Kérdése van az új OTSZ szabályaival kapcsolatban?
Lépjen velünk kapcsolatba!

Az OTSZ változásai: A régi és új szabályok egységes szerkezetbe foglalva