Tűzvédelem és munkavédelem – Mikre van szüksége egy induló cégnek?

A jogi személyek (cégek, egyéni vállalkozók, egyesületek, alapítványok) számára a különböző tűz- és munkavédelmi jogszabályok számos kötelezettséget írnak elő. A legtöbb ehhez kapcsolódó tevékenységet kizárólag tűzvédelmi-, illetve munkavédelmi szakember végezheti. Ezen szaktevékenységek elvégeztetése minden esetben a cégvezető felelősségi körébe tartozik.

Sokan nem vesznek tudomást ezekről a teendőkről, azonban a tűz- és munkavédelmi hatóság ezek megfelelőségét ellenőrzi, és amennyiben az ellenőrzés során hiányosságokat talál, a különböző bírságrendeleteknek megfelelően jelentős bírságot szabhat ki. A bírságokról részletesebben itt lehet olvasni.

Az előírásoknak megfelelni azonban elsősorban nem a bírság elkerülése miatt van szükség, hanem azért, hogy egy esetleges tűzesetet, balesetet megelőzzünk, illetve biztosítsuk az egészséges és biztonságos munkavégzés feltételeit.

Tekintsük át, hogy mikre van szüksége egy induló cégnek:

Tűzvédelem

 • Tűzoltó készülékek: Tűzoltó készülékre minden esetben szükség van. A pontos darabszám és készüléktípus meghatározása (porral oltó, vagy széndioxiddal oltó) minden esetben felmérés alapján történik.
 • Tűzvédelmi szabványossági felülvizsgálat: A tűzvédelmi szabványossági felülvizsgálat során, ami minden esetben kötelező, az elektromos hálózat állapotát és szabványoknak való megfelelőségét vizsgálják, amiről hatósági jegyzőkönyv készül.
 • Tűzvédelmi szabályzat: Tűzvédelmi szabályzat készítése szintén kötelező abban az esetben, ha a munkavállalói létszám eléri az 5 főt. A tűzvédelmi szabályzatról részletesebben az erről szóló cikkünkben lehet olvasni.
 • Tűzriadó terv készítése: Tűzriadó terv készítése abban az esetben kötelező, ha az épület amelyben a tevékenységet végzik:
    Menekülésükben korlátozott személyek (aki életkora - 0-10 éves vagy 65 év feletti -, értelmi vagy fizikai-egészségi állapota alapján, esetleg külső korlátozás miatt önálló menekülésre nem képes) elhelyezésére, ellátására, kezelésére, nevelésére, oktatására, vagy gondozására szolgál.
    Olyan oktatási intézmény, aminek a befogadó képessége meghaladja az 50 főt.
    Olyan tömegtartózkodásra szolgáló helyiséggel rendelkezik, amelynek a befogadóképessége meghaladja az 50 főt (pl. előadóterem).
    Az épületben 300 főnél többen tartózkodhatnak egyszerre.
    20-nál több férőhellyel rendelkező szálláshely.
    Olyan zenés szórakozóhely, aminek a befogadóképessége az 50 főt meghaladja.

 • Tűzvédelmi oktatás: Új belépők esetén a belépéstől számított 14 napon belül kötelező megtartani, illetve minden dolgozó számára évente kötelező megismételni.

  Munkavédelem

 • Munkahelyi kockázatértékelés: A kockázatértékelés minden cég, vállalkozás számára kötelező létszámtól függetlenül. Erről a témáról részletesen a kockázatértékelésről szóló cikkünkben lehet olvasni.
 • Kémiai kockázatértékelés: Szükséges minden olyan esetben, ha a tevékenység során bármilyen vegyi anyag (tisztítószer, oldószer, vegyszer, olajak, stb.) előállításával, felhasználásával, forgalmazásával, vagy ártalmatlanításával is foglalkoznak.
 • Érintésvédelmi felülvizsgálat: Az érintésvédelmi felülvizsgálat a tűzvédelmi szabványossági felülvizsgálathoz hasonlóan az elektromos hálózatot, berendezéseket vizsgálja, de munkavédelmi szempontból. Erről is hatósági jegyzőkönyv készül és elkészíttetése kötelező.
 • Munkavédelmi oktatás: A munkavédelmi oktatás minden új belépő számára a belépéskor kötelező, illetve minden munkavállaló számára évente ismételni kell.
 • Munkavédelmi szabályozások: A „munkavédelmi szabályzat” szintén kötelező. Ez a dokumentáció tartalmazza többek kötött a balesetek kivizsgálásának rendjét, orvosi vizsgálatok rendjét és az egészséges és biztonságos munkavégzés feltételeit a munkahelyen.
 • Egyéni védőeszközök juttatási rendje: Amennyiben a vállalkozásban vannak olyan munkakörök, ahol kötelező egyéni védőeszközt biztosítani a dolgozónak (pl. fülvédőt, munkavédelmi cipőt, védőkesztyűt, stb), ott az egyéni védőeszközök juttatási rendjének kidolgozása is kötelező.
 • Munkavédelmi szempontú üzembe helyezés: Amennyiben a vállalkozásban használnak veszélyes munkagépeket, termelőgépeket, berendezéseket (pl. körfűrész, emelőgép, nagy konyhai gépek, stb), akkor szükség van a munkavédelmi szempontú üzembe helyezésre is gépenként, berendezésenként.

  A fenti felsorolás általánosságban foglalja össze a tűz- és munkavédelmi teendőket, ezért fontos hangsúlyozni, hogy minden esetben felmérés, helyszíni szemle alapján határozzuk meg a szükséges lépéseket.

  Kérdése van, vagy szeretné kérni felmérésünket?

  Írjon nekünk az info@fornaxplusz.hu címre, vagy hívjon minket a 06-70-941-80-56-os telefonszámon. Kapcsolatba léphet velünk a Facebookon is, a www.facebook.com/fornaxplusz oldalon keresztül.